Przygotowania do świąt rozpoczęliśmy już w listopadzie. Nasi kucharze z klasy piątej przygotowywali zdrowe sałatki, ukisili kapustę na świąteczny bigos i upiekli kruche ciasteczka z bezą i pyszną posypką .Uczniowie z klasy czwartej wykonywali ciastka korzystając z foremek wykonanych na zajęciach z Laboratorium Przyszłości. Na zajęciach gościliśmy Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Wilkanowie. Pod czujnym okiem doświadczonych gospodyń nasi uczniowie przygotowywali pierniczki oraz piernikowe muffinki, które dekorowali czekoladą, lukrem i dodatkami.
Naszym gościem była również Pani Karina Fuglińska ze Skansenu Gottwaldówka w Kątach Bystrzyckich.Uczniowie na zajęciach poznali tradycje i zwyczaje związane z historią naszego regionu oraz wyjątkowe przepisy Kuchni Ziemi Kłodzkiej . Zgodnie z tradycyjną recepturą przygotowali przepyszne ciasto na bazie maślanki. Paniom z Koła Gospodyń oraz Pni Karinie dziękujemy za cudowne zajęcia i cenne wskazówki.
Tematem grudniowych zajęć były piernikowe cudeńka. Uczniowie piekli , ozdabiali pakowali i pierniczki na poczęstunek dla seniorów DPS . Na świąteczny prezent dla najbliższych przygotowywali domki z piernika. W tygodniu przed świętami uczniowie z Koła Misyjnego odwiedzili seniorów mieszkających w DPS .Zaprezentowali przedstawienie o tematyce misyjnej ,złożyli życzenia świątecznie i podarowali upieczone na zajęciach pierniczki.